Reklama
 
Blog | Diana Krausová

Do vězení kvůli pěstování zeleniny na vlastním pozemku?

Podle úředníků odboru územního plánování města Oak Park v Michiganu se Julie Bass, matka šesti dětí, dopustila přečinu, protože na pozemku před svým domem vysadila zeleninu.



Podle úředníků odboru územního plánování města Oak Park v Michiganu se Julie Bass, matka šesti dětí, dopustila přečinu, protože na pozemku před svým domem vysadila zeleninu. Po výměně vadné kanalizační přípojky se rodina Bassových rozhodla, že místo nového trávníku, který si z finančních důvodů nemohla dovolit, bude pěstovat organickou zeleninu. Zaměstnanec odboru územního plánování, jehož paní Bass telefonicky kontaktovala s dotazem, zda je zahrádka se zeleninou v souladu s nařízeními a vyhláškami městského úřadu, nedokázal poskytnout jednoznačnou odpověď. Rodina Bassových si tedy nechala před svým domem vybudovat pět záhonků, do nichž si zasadila jak zeleninu, tak květiny. Záhonky si zamilovaly nejen děti paní Bassové, ale i děti dalších sousedů, které chodí ochotně pomáhat. 

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

Autorkou fotografie je Julie Bass.

Městský úřad však po uplynutí několika týdnů písemně vyzval paní Bass, aby zeleninu, jakožto nevhodný typ rostlin do předzahrádek, odstranila. Ředitel odboru územního plánování, Kevin Rulkowski, odůvodnil postoj úřadu skutečností, že běžným porostem většiny předměstských zahrádek se zpravidla rozumí „krásný trávník s nádhernými stromy, keři a květinami“. Zeleninu prý před domy pěstovat ještě neviděl.

Má sice pravdu, že před drtivou většinou rodinných domů na amerických předměstích se rozprostírá zelený trávník. Jenže aby byl takový trávník krásný, musí se pravidelně zavlažovat, což je zejména v letních měsících, kdy se teplota často vyšplhá až ke čtyřicítce, na denním pořádku. Navíc samotná závlaha nestačí, přijatelný vzhled se dosáhne pravidelným hnojením či aplikací herbicidů a pesticidů (řada z nich je mimochodem v zemích Evropské unie zakázána, protože jsou nebezpečné pro lidské zdraví). Krásný trávník v době, kdy se stále častěji ozývá volání po udržitelném způsobu života, bezpochyby není tím nejekologičtějším ani finančně nenáročným řešením. Oak Park se nalézá v metropolitní oblasti Detroitu, kdysi vzkvétající Mekky automobilového průmyslu, dnes spíše směsicí hrstky mrakodrapů, chátrajících historických budov a opuštěných rodinných domků. Automobilky totiž postupně přestěhovaly značnou část své výroby do zahraničí za levnou pracovní sílou a Michigan se nyní řadí ke státům s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Lidé ve finanční tísni a bez výhledu na nové zaměstnání mají bezesporu jiné starosti než pečovat o „krásné“ zelené trávníky. Právě neutěšená situace v Detroitu vedla řadu místních obyvatel, zájmových sdružení a neziskových organizací ke konverzi nevyužitých či opuštěných městských ploch na zahrádky, v nichž se pěstuje ovoce i zelenina. Popularita těchto zahrádek roste závratným tempem, neboť většina Detroiťanů je spíše chudá a mnozí nevlastní auta (hromadná doprava zde de facto neexistuje), nemohou se tudíž vypravit za čerstvou zeleninou a ovocem do obchodů s potravinami či do supermarketů, které jsou vesměs v okrajových čtvrtích, kde žijí střední vrstvy. Detroit se proto nazývá „jídelní pouští“ (food desert). A tak nezbývá než nakupovat „jídlo“ na benzinových pumpách. Pan Rulkowski se tedy mýlí, když tvrdí, že lidé před domy zeleninu nepěstují. Možná dlouho nebyl v Detroitu, nebo nezná dějiny. Vždyť samotní „otcové zakladatelé“ Spojených států amerických měli farmy a zemědělství považovali za nejušlechtilejší povolání, přičemž vyzdvihovali jeho důležitost pro fungování demokracie. Z dob první i druhé světové války, kdy vázlo zásobování potravinami, jsou známé tzv. „victory gardens“, které se mimo jiné zakládaly i na veřejných prostranstvích, a pěstovala se v nich zelenina i ovoce. Tyto zahrady měly rovněž za cíl pozvednout morálku civilního obyvatelstva, které tak dostalo šanci přispět svou prací na domácí frontě. A co zeleninová zahrada první dámy přímo před Bílým domem, kterou si před dvěma lety nechala vybudovat ve snaze prosadit zdravou výživu dětí i dospělých a podpořit ekologické zemědělství a soužití s přírodou?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Městský úřad v Oak Parku bohužel na svém rozhodnutí trvá a protože paní Bass na jeho výzvu nereagovala, byla jí před několika dny doručena obsílka k soudu. Přelíčení se bude konat 26. července a paní Bass hrozí pobyt ve vězení v délce 93 dnů. Navzdory tomu svůj boj nevzdává a v pěstování biologické zeleniny hodlá pokračovat. Založila si internetový blog (http://oakparkhatesveggies.wordpress.com/) a stránku na Facebooku (https://www.facebook.com/pages/Oak-Park-Hates-Veggies/184553881597878?v=wall), kde si o jejím úsilí během několika dnů přečetlo zhruba 17 000 čtenářů, a bezmála 19 000 lidí podepsalo petici žádající o zrušení trestního stíhání. 

Doufejme, že vše dopadne dobře a zvítězí zdravý rozum.